“Sačuvaj svoj život. Izaberi mladost NE ludost 2!”

Projekat “Sačuvaj svoj život. Izaberi mladost NE ludost!” je realizovan i ove godine od strane Policijske stanice u Paraćinu i Srpskog Društva za Vanredne Situacije , a pod pokroviteljstvom Opštine Paraćin. Opština je shvatila problem bezbednosti mladih vozača i izdvojila budzetska sredstva za realizaciju projekta. Mladi vozači su univerzalno priznati kao glavni problem javnog zdravlja zbog njihove uporne prezastupljenosti u saobraćajnim nezgodama.

Projekat je realizovan u sve četiri srednje škole u Opštini Paraćin i obuhvatio je učenike završnih razreda (oko 200 učenika je edukovano projektom). Glavni cilj je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju mladi vozači, odnosno vozači početnici. Preko predavanja i pokaznih vezbi (simulacija), učenici su se upoznali sa rizicima koji dovode do saobraćajnih nezgoda, a naročito kada je reč o vožnji u alkoholisanom stanju, stanju pospanosti ili dejstvu narkotika.

Ispred MUP-a predavač Saša Andrejić je učenike upoznao za zakonskim osnovama( kaznama i prekršajima) usled konzumiranja alkoholnih pića u toku vožnje. Takođe je prikazao primere svetskih i domaćih kampanja o bezbednosti u saobraćaju. Ispred “Srpskog Društva za Vanredne Situacije” dipl.inž.saobraćaja Nikola Glišić je prikazao učenicima realne saobraćajne nezgode, razgovarao sa njima o aktivnoj i pasivnoj bezbednosti u saobraćaju, objasnio ulogu sugurnosnog pojasa i ostalih sistema zaštite u vozilu. Na kraju je dr Ivan Božinović prikazao osnovne tehnike oživljavanja, reanimacije i masaže srca koje treba pružiti povređenom licu kada se dogodi saobraćajna nezgoda.

Bezbednost mladih vozača će i dalje biti značajan globalan problem, uprkos obilju istraživanja i značajne investicije u prevenciji sudara i drugih programa intervencije. Očekujemo nastavak ovog projekta i sledeće godine.