Dodela donacije (2018)

Ivan Božinović, lekar Hitne pomoći iz Paraćina već nekoliko godina prikuplja plastiku i od tih para kupuje medicinsku opremu za Dom zdravlja. Akciji se priključio veliki broj građana Paraćina i okolnih sela, pa je posle prve skromnije donacije sada kupljena oprema vredna sedam hiljada evra.

Kada skine beli mantil i dođe s posla, doktor Ivan Božinović pakuje plastiku u velike vreće i organizuje prevoz na reciklažu. Plastiku je najpre počeo da odvaja u porodici, a onda su se akciji priključili prijatelji i komšije. Punktova za prikupljanje plastičnog otpada ima i po mnogim paraćinskim selima a akciju je podržala i Nacionalna služba zapošljavanja i lokalna samouprava.

“To znači da je narod shvatio poentu priče, shvatio je da taj otpad koji su bacali ranije i spaljivali, išao u reke, potoke, zagađivao našu životnu sredinu. Više to ne rade, nego se koristi za nabavku medicinske opreme za službu Hitne medicinske pomoći u Paraćinu”, kaže dr Ivan Božinović iz Udruženja “Srpsko društvo za vanredne situacije”.

Posle prve akcije, kada je prodajom plastike kupljena oprema vredna 150 hiljada dinara, građani su uvideli da, sem zdravije životne sredine, prikupljeni otpad može doneti i novac.

“Ja mislim da se korisno oseća ceo komšiluk zato što doktor svima koji mu se obrate, pomogne kolko može” smatra Zoran Pavlović iz Paraćina.

Tri EKG aparata,14 aparata za merenje pritiska, mobilni inhalatori, setovi za opekotine, inhalaciju, šancove kragne, deo su kupljene opreme od novca koji se slio na račun prikupljanjem plastike.

Deo opreme biće kupljen i za ćuprijsku Hitnu pomoć jer su se akciji prikupljanja plastike priključili i građani Ćuprije i osuđenici u Kazneno popravnom zavodu.

Prilog RTS-a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *