Akcija prikupljanja plastike radi kupovine medicinske opreme

Ivan Božinović (38) je od malih nogu znao da želi da pomaže ljudima, zato je bio presrećan kada je postao doktor. Ovaj požrtvovani čovek pokušava da uradi više od lečenja pacijenata, on u Službi hitne medicinske pomoći u Paraćinu uz pomoć plastičnih flaša pokušava da izleči celo srpsko društvo i našu najcrnju dijagnozu – letargiju.

U junu 2011. godine osnovano je “Srpsko društvo za vanredne situacije”, tada je Ivan sa nekoliko prijatelja zacrtao sebi misiju – pomoći ljudima i posle radnog vremena. Bavi se urgentnom medicinom i u malom gradu je često imao nestašicu najosnovnijeg. Jednog dana mu je pukao film i došao je na neobičnu ideju – prodavaće plastične flaše da bi sakupio novac za aparate i opremu kojima leči pacijente.

– Došao sam na ideju kada sam shvatio koliko samo moja kuća plastike baci. Pomislio sam – zašto ne bih smeće pretvorio u nešto korisno? Plastične flaše su resurs koji je svima dostupan, a pomoć je mnogima potrebna. Malo po malo počeo sam da skupljam, a ljudi su se priključivali. Pročulo se. Počeli smo sa 500 porodica koje su skupljale flaše, a sada ih već ima 1.500 i računamo da ćemo imati oko 5.000 – kaže za “24 sata” Božinović.

Tone plastike ovaj čovek pretvara u – lek. Ima ugovor sa kompanijom koja svakih nedelju dana dolazi po plastiku, a na namenski račun udruženja leže novac. Do sada je tim parama kupio veliki broj medicinskih potrepština.

– Dešavalo se da sedim u Hitnoj pomoći i nemam najosnovnije. Shvatio sam da više ne može tako. Koristim novac koji sakupimo da kupim opremu koja najbrže ponestaje. Tako su plastične flaše do sada “pretvorene” u više aparata za merenje pritiska, CTG trake za merenje u trudnoći, da trudnice ne moraju u bolnicu nego mogu da obave analize i u Domu zdravlja, uzeo sam posteljinu, a moja želja je da kupimo skener koji košta oko 150.000 evra – jasan je doktor.

link o prikupljanju plastike

telegraf o akciji